Μετεωρολογική παρατήρηση μέσω μετεωρολογικών webcams

Εννέα διαδικτυακές μετεωρολογικές κάμερες λειτουργούν σε 24ωρη βάση στο Ν.Ηλείας. Οι κάμερες έχουν εγκατασταθεί από το metar.gr (ιστοσελίδα παρατήρησης καιρού σε πραγματικό χρόνο) σε συνεργασία με τοπικούς Δήμους.

Σε Αμαλιάδα, Κατάκολο, Παλούκι, Κουρούτα, Κυλλήνη, Υψηλόν, Λάλα Φολόης και Λαμπεία Αρχ.Ολυμπίας μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο με 20 δευτερόλεπτα βήμα, ενώ στην κάμερα του Πύργου υπάρχει η δυνατότητα ζωντανής σύνδεσης (LiveStream). Μπορείτε να τις δείτε στις ιστοσελίδες των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου meteo.gr και στο metar.gr

Οι κάμερες σε Παλούκι, Πύργο (τον Ιούλιο του 2012) και Υψηλόν Αρχ. Ολυμπίας (τον Αύγουστο του 2013) έχουν αναδειχθεί  στις 10 καλύτερες του κόσμου από την παγκόσμια ιστοσελίδα διαδικτυακών καμερών EarthCam.

Έχουν αποκλειστικό σκοπό και στόχο την μετεωρολογική παρατήρηση, λειτουργούν σε συνεργασία με τους αντίστοιχους μετεωρολογικούς σταθμούς της κάθε περιοχής, δίνοντας εικόνα των εκάστοτε κλιματικών συνθηκών, βοηθώντας έτσι τις αντίστοιχες δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες στις μετεωρολογικές τους προβλέψεις.

Επίσης, είναι και ένας άριστος τρόπος τουριστικής ανάδειξης και προώθησης της κάθε περιοχής. Για το λόγο αυτό είναι σταθερής λήψης και δεν αλλάζουν πλάνο.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου 2012 το metar.gr ξεκίνησε συνεργασία με την εκπομπή της ΝΕΤ, "Μένουμε Ελλάδα" δίνοντας εικόνα από όλες τις κάμερες που ελέγχονται και ανήκουν στο metar.gr. όπως Κομπότι Αρτας, Θεοδώριανα Άρτας (Τζουμέρκα), Ηγουμενίτσα, Σαγιάδα, Σύβοτα, Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Βωβούσα, Κεράσοβο, Δωδώνη, Πάργα, Γάιος Παξών, Πύργος, Κατάκολο, Κουρούτα, Παλούκι, Κυλλήνη κ.α.

Επίσης, το metar.gr από το 2010, κάθε Σαββατοκύριακο, στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ" ενημερώνει για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα, από τους 400 και πλέον μετεωρολογικούς σταθμούς που έχουν ενταχθεί στο δίκτυό του και με εικόνα από κάμερες από όλη την Ελλάδα. Ανά Σαββατοκύριακο σας ενημερώνουν κατά σειρά τα μέλη της ομάδας του metar.gr, Θωμάς Γεωργίου από την Ηγουμενίτσα, Αλέξης Αναστασίου από τα Ιωάννινα, Κώστας Βίτσιος από την Αθήνα, Θεόδωρος Κυρίτσης από την Ηγουμενίτσα και Θεόδωρος Κονδύλης από τον Πύργο.

To metar.gr ευχαριστεί θερμά:
  • Στο Παλούκι, την Κουρούτα και την πόλη της Αμαλιάδας το προσωπικό του δήμου Ήλιδας, τον Διευθυντή Τσάκωνα Νικόλαο και τον Μηχανικό Πληροφορικής Διονύσιο Ζαφειρόπουλο για την άριστη συνεργασία και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αποτέλεσμα της άριστης αυτής συνεργασίας η βράβευση της webcam στο Παλούκι από την μεγάλη ιστοσελίδα διαδικτυακών καμερών EarthCam. Επίσης, το Λιμενικό σταθμό Παλουκίου για την παροχή χώρου και ρεύματος για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Τον Παρρά Νικόλαο για την παροχή του γερανοφόρου οχήματος για την εγκατάσταση και των 2 webcam στον Δήμο.
  • Στο Κατάκολο, τους υπαλλήλους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Δημήτρη Αποστολόπουλο για την άριστη συνεργασία.
  • Στην Λαμπεία, για την άριστη συνεργασία και παροχή χώρου για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, το προσωπικό του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, τους αντιδημάρχους της Π.Ε. Λαμπείας.
  • Στην Κυλλήνη, για την άριστη συνεργασία και παροχή χώρου για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, τον Βαγγέλη Αθανασόπουλο, καθώς και το λιμενικό ταμείο Κυλλήνης για τη συνδρομή γερανοφόρου οχήματος.
Κυλλήνη : http://www.metar.gr/camera/killini/
Λάλα Φολόης http://www.metar.gr/camera/foloi/
Λαμπεία:  http://www.metar.gr/camera/lampia
Υψηλόν Αρχ.Ολυμπίαςhttp://www.metar.gr/camera/olympia/