11 μετεωρολογικοί σταθμοί καλύπτουν Ηλεία & Ζάκυνθο

Το Δεκέμβριο του 2006 ξεκίνησε μια προσπάθεια ανάπτυξης δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στην Ηλεία, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ).

Tον Δεκέμβριο του 2006 εγκαταστάθηκε ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός στην Αμαλιάδα από τον μετεωρολόγο του ΕΑΑ Νίκο Μαζαράκη.

Τον Μάιο του 2007 πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση του μετεωρολογικού στην πόλη του Πύργου. Την ίδια χρονιά, τον Νοέμβριο, γίνεται και η εγκατάσταση του σταθμού στην ορεινή Ανδρίτσαινα και τον Δεκέμβριο στην Ζαχάρω με τον μετεωρολόγο και διευθυντή ερευνών του ΕΑΑ Κώστα Λαγουβάρδο.

Το 2008 εγκαταστάθηκαν τέσσερις νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί σε Αρχ.Ολυμπία, Ωλένη, Φολόη & Βαρθολομιό.

Το 2009 πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση δύο μετεωρολογικών σταθμών, στο λιμάνι του Κατακόλου & στην Πηνεία. Δυστυχώς ο δεύτερος ήταν εκτός δικτύου λόγω αδυναμίας συνεργασίας με τον τότε δήμο Πηνείας μέχρι και τον Μάρτιο του 2012 όπου επαναλειτούργησε σε συνεργασία με το νέο δήμο Ήλιδας. Ωστόσο, και πάλι τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Ιούνιο του 2013.

Το 2010 το δίκτυο της Ηλείας επεκτάθηκε και στην γειτονική Ζάκυνθο με την εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στο Σαρακινάδο με τον μετεωρολόγο του ΕΑΑ Στρατή Βουγιούκα. 

Παρά τις δυσκολίες στην αποκατάσταση των βλαβών, καταφέραμε το 2012 η Ηλεία να είναι ένας από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος νομός στην Ελλάδα με την καλύτερη επίγεια μετεωρολογική παρατήρηση.

Στόχος μας η συντήρηση του δικτύου και η σταδιακή επεκτασή του.

Να ευχαριστήσω θερμά τους Δήμους που φιλοξενούν τους σταθμούς, όσους έχουν βοηθήσει στο εγχείρημα αυτό, και ιδιαίτερα τον Αναστάσιο Σκιαδόπουλο από την Ζάκυνθο, για την στήριξη της προσπάθειας αυτής με την εγκατάσταση και επίβλεψη του μετεωρολογικού σταθμού στο νησί.

                Ο υπεύθυνος του δικτύου
                   Θοδωρής Κονδύλης 
     http://www.meteo.gr/stations/pirgos/diktuo/

Οι ιστοσελίδες των μετεωρολογικών σταθμών:
Αρχαία Ολυμπία http://www.meteo.gr/stations/olympia/